Nedir Bu Çince Radikaller?

Nedir Bu Çince Radikaller?

Nedir Bu Çince Radikaller?

Güzel İnsan Merhaba!

Şimdi bak! Bu Çince öyle körün eline kalem verilip rastgele karalandıktan sonra oluşturulmuş bir dil değil. Belli bir matematiği,mantalitesi ya da ne dersen o var işte!

Çince’de parçalar ya da radikaller diye söylenen bir şekiller var.


Radikaller ne işimize yarar?

Güzel insan Çince karakterleri öğrenmek için valla ben bu yöntemi kullanıyorum, ha bunun sayesinde bilmediğim karakterlerin anlamlarını ve telaffuzlarını bile tahmin edebiliyorum. Yani çince’de atıp tutturma olasılığın daha fazla. ????

Radikaller bir araya gelerek karakterleri oluşturur.

Ming Hanedanı döneminde Mei Ying Zuo radikalleri ve vuruş tekniklerini oluşturmuş. Bu harbiden çok iyi. Belli bir matematiğe sokmuş.

Peki bu ne demek oluyor?

Sözlükte bulunan karakterler radikallerine göre listelenip sonra da vuruş sayılarına göre sıralanmış. Vuruşlar da Çince için ayni derecede önemli. Bu hem el yazının güzelliğini etkiler hem de telefonda elle yazarken karakterin önüne hemen çıkmasını sağlar.

Pleco gibi online sözlük ya da Çince öğrenme uygulaması kullanıyorsanız bazen uygulamanın yazdığınız karakteri tanımlamadığını fark edebilirsiniz. Bunun sebebi vuruş sıranızın yanlış olmasıdır. Ya da mesela bi çinlinin telefonda elle yazarken rastgele karalama yaptığını görürsün değilmi sonra çat diye bakarsın karakter çıkar önüne nedeni vuruşlar.


Toplam 214 Çince radikali vardır ve karakterlerin herhangi bir kısmında bulunabilirler.Bütün radikalleri çıkıp öğrenme kafayı yersin. Kelime öğrendikçe ezberlersin zaten.


Mesela “ağız” anlamına gelen (口, kǒu). Ağzını kullanarak yaptığın her kelimede bunu görebilirsin. konuşmak,içmek,susamak….. hepsinde var.

女 radikali (nǚ, kadın, dişi anlamına gelir). kadın ile alakalı her şey de bunu görürsün: süt,anne,kızkardeş,abla,soyisim……

门 (mén, kapı) radikali karakteri.

MESELA: 闯 karakterine baktığında ne var. “at” anlamına gelen (马, mă) karakterinin kapının içinden geçtiğini görürsün. Karakterin anlamı “içinden geçmek” . Çok mantıklı lan!

MESELA: “Almak” anlamına gelen 取 (qǔ) fiili, el anlamına gelen 又 ve kulak anlamına gelen 耳 karakterleri var. ” kulağı tutan el.” şimdi ne alaka diyecen ama anlatayım: Eskiden savaşlarda kayıpları saymanın en yaygın yolu kulakları kesip topluyorlardı. her ne kadar kulağa hoş gelmese de valla bu da mantılı!

 

Çince Radikaller ne anlama gelirler?

 

  1. 人 “insan” → sola gelince ( – “sen” ve – “o”)
  2. 行 “gitmek” → sola gelince anlamı değişmez ( – “yürümek” ve –”yönünde”)
  3. 水 “su” → sola gelince ( – “nehir” ve – “okyanus”)
  4. 手 “el” → sola gelince ( – “itmek” ve – “çekmek”)
  5. 心 “kalp” (hisler ve düşünceler bağlamında kullanılır) → sola gelince ( – “duygu” ve – “meşgul”)

doğa ile bağlantılı karakterler: ( Toprak – 土, Güneş – 日 ta da Ay – 月 gibi…),

insan ile ilgili olanlar: ( 女, 手 ya da 心 / 忄)

hayvanlar: (at – 马 , böcek – 虫 ya da hayvan -犭)


Çince zor değil. Zordiyenin ağzına ağzına vurun.


Bak radikalleri bilirsen varya üüüffff sınavda bir sallıyosun of of offf. sallayıp tutturma olasılığın varya o biçim.


“Bir hayalin varsa, peşini bırakmamalısın, onu korumalısın. İnsanlar kendilerinin yapamadıkları şeyleri senin de yapamayacağını söyler. Bir şeyi istiyorsan peşini bırakma. Git ve al. O kadar.“

Tepkiniz Nedir?

like
4
dislike
0
love
1
funny
4
angry
0
sad
0
wow
1